İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Laboratuvar Güvenlik Kuralları ve Yönergeleri
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVAR EKİPMAN VE TESİSLERİNİ KULLANMA AYRICALIĞININ SAĞLANMASI İÇİN BU GÜVENLİK YÖNETMELİKLERİNİ BİLMENİZ VE UYMANIZ GEREKMEKTEDİR. HERHANGİ BİR GÜVENLİ ÇALIŞMA YÖNTEMİNİN İHLAL EDİLMESİ, LABORATUVAR KULLANIM AYRICALIKLARININ KAYBINA VE/VEYA DİSİPLİN UYGULAMALARINA NEDEN OLABİLİR. BÖLÜM ARAŞTIRMACILARI VE ÖĞRENCİLERİ, LABORATUVARLARDA YAPTIKLARI PROJELERDE GÜVENLİK UYUMUNUN BAŞLICA SORUMLULARIDIR. LABORATUVARDAN SORUMLU MÜHENDİS VE LABORATUVAR DİREKTÖRÜ, GÜVENLİ OLMAYADIĞI GÖRÜLEN HERHANGİ BİR DURUMDA MÜDAHALE EDECEKTİR VE BU GÜVENLİĞE UYULMAMASINDAN DOLAYI LABORATUVARI KULLANMA VE CİHAZLARA ERİŞİMİ KISITLAMA HAKKINI KULLANACAKTIR.
1. TEMİZ VE DÜZENLİ BİR ÇALIŞMA ALANI VE İYİ TEMİZLİK KAZA VE YANGIN ÖNLEME İÇİN TEMELDİR.
1.1 Görevlendirilen çalışma alanları ve ekipman, her çalışma periyodunun sonunda her kullanıcı tarafından temizlenmeli ve alındığı yere bırakılmalıdır. BÖYLECE DİĞER KULLANICILARIN CİHAZİ BULMAK İÇİN LABORATUVARI ARAMASINA GEREK KALMAYACAKTIR.
1.2 Çalışmanız toz oluşturacaksa, hassas ekipmanları başlamadan önce örtün ve çalışma sürenizin sonunda tozu temizleyin. Hava izin verirse, temizliği hızlandırmak ve diğer deney ve/veya personelden ödün vermemek için toz veya duman üreten işleri laboratuvarın dışında yapmak avantajlı olabilir.
1.3 Yürüyüş yollarını her zaman tüm engellerden uzak tutun. Dış kapılara erişim her zaman korunmalıdır.
2. HER TÜRLÜ ŞAKALAŞMA/OYUN OYNAMA LABORATUVARDA KESİNLİKLE YASAKTIR. BU ŞEKLİDE DAVNANIŞLARDA BULUNANLARIN LABORATUVARA ERİŞİMİ ENGELLENECEKTİR.
3. LABORATUVARDAN SORUMLU MÜHENDİS TARAFINDAN KULLANIMINA İZİN VERİLMEMİŞ CİHAZLAR KESİLİKLE ÇALIŞTIRILMAYACAKTIR.
4. ELEKTRİKLİ ALETLER KULLANILIRKEN LABORATUVAR İÇİNDE HER ZAMAN EN AZ İKİ KİŞİ BULUNMASI ZORUNLUDUR.
5. KÜÇÜK YARALANMALAR DAHİL TÜM KAZALAR VE TÜM TEHLİKELİ DURUMLAR DERHAL LABORATUVARDAN SORUMLU MÜHENDİSE VEYA LABORATUVAR DİREKTÖRÜNE BİLDİRİLECEKTİR.
6. GÖZ KORUMASI (GÜVENLİK GÖZLÜĞÜ VEYA GÖZLÜK) HER ZAMAN TÜM BİREYLER TARAFINDAN ELEKTRİKLİ ALETLERİ KULLANILIRKEN VEYA ÇALIŞIRKEN VEYA ÇEKİÇ GİBİ DARBELİ EL ALETLERİ KULLANILIRKEN TAKILMALIDIR.
7. EKİPMANLAR VE BETON ELEMANLAR VİNÇ İLE TAŞINIRKEN KESİLİKLE KASK TAKILMALIDIR.
8. LABORATUVARDA ÇALIŞIRKEN BOYUN VE BİLEK TAKISI VEYA BAĞ TAKILMAMALI VE MAKİNELERE TAKILABİLECEK BOL GİYİSİLER GİYİLMEMELİDİR. TÜM KULLANICILAR BURNU KAPALI AYAKKABI VE EN AZ BİR GÖMLEK VE TAM UZUN PANTOLON GİYMEK ZORUNDADIR. UZUN SAÇ BAŞ BANDI VEYA FİLE İLE GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE TUTULMALIDIR.
9. MAKİNE KORUMALARI İLGİLİ MAKİNE İLE ÇALIŞIRKEN YERİDEN ÇIKARILMAMALIDIR.
10. BASINÇLI HAVA EKİPMANI, GİYSİ VEYA ÇALIŞMA ALANLARINDAKİ MOLOZLARI ÜFLEMEK İÇİN KULLANILMAMALIDIR.
11. EL ALETLERİ SADECE TASARLANDIĞI AMAÇ İÇİN KULLANILMALIDIR.
12. ARIZALI ALETLER KULLANILMAMALI VE LABORATUVAR MÜHENDİSİNE TESLİM EDİLMELİDİR.
13. LABORATUVARLARIN AKTİF BÖLÜMÜNDE VEYA DENEYSEL ÇALIŞMALARDA CEP TELEFONU VEYA KULAKLIK KULLANILMAMALIDIR.
14. HİÇ BİR ZAMAN GEREKSİZ RİSK ALMAYINIZ.